Torshov Sport Fotball Torshov Sport Ski og friluft Torshov Sport Sykkel Torshov Sport Hockey

Guide - Velg riktige knotter på fotballskoene

Hvilke knotter til hvilket underlag? Hva skal jeg velge? Utvalget av fotballsko er enormt, og det kan være vanskelig å finne ut hvilke sko du skal velge.  I denne guiden kan du lese om de ulike knottetypene, hvilke(t) underlag de anbefales til og hvorfor det er viktig med riktig bruk. 
 

Velg riktige knotter
Velg riktige knotter

Se også video nederst på siden!

De fleste skoprodusenter har flere knottetyper som er utviklet for spesifikke underlag. Vi skiller hovedsaklig mellom fire typer underlag: grus, kunstgress, gress og innendørs. Nedenfor kan du lese om de ulike knottetypene som finnes, og finne ut hva som passer best for deg og ditt bruk. 
 

FG - Firm Ground

 fg-fotballsko fg-fotballsko1
 fg-fotballsko3 fg-fotballsko5
 fg-fotballsko4 fg-fotballsko2

Eksempler på FG-knotter - Klikk for større bilde

Fotballsko med FG-knotter er beregnet til myke gressbaner. Fotballsko med FG-knotter er de mest populære skoene, og er mest utbredt blant profesjonelle fotballspillere på verdensbasis. FG-sko kjennetegnes av få og store knotter som gir deg godt grep og stabilitet på myke gressbaner. En FG-sko vil ved feil bruksområde, f.eks. på en hard kunstgressbane, få vesentlig større slitasje på overdel og yttersål. Overdelen slites og løsner fra yttersålen og knekte knotter er vanlige skader som forekommer med feilbruk av FG-sko. 

FG-knotter på feil underlag er heller ikke optimalt i forhold til din egen fysikk. Dette fordi knottene er såpass få og harde, og kan føre til belastningsskader. 

Vi anbefaler fotballspillere i alle aldre som spiller på myke gressbaner å bruke FG-sko.

PS! Bruk av fotballsko med FG-knotter (gress) på kunstgress fører til at man mister reklamasjonsretten.

HG - Hard Ground
hg-fotballsko  hg-fotballsko1 

Eksempler på HG-knotter
- Klikk for større bilde

Fotballsko med HG-knotter er beregnet for harde gressbaner. Noen modeller er også beregnet for de nyeste typene av kunstgress. HG-knotter er like FG-knotter på mange måter, men det er noen viktige forskjeller. For det første er det flere knotter på en HG-sko kontra en FG-sko. Flere knotter gjør at du får en fordelt vekten på yttersålen, og belastningen blir mindre. For det andre er knottene som regel lavere enn på en FG-sko. På harde gressbaner og kunstgress vil derfor ikke knottene "grave seg ned" i underlaget, og det er mindre fare for vridninger og skader. For det tredje er gummiblandingen i knottene noe mykere enn i en FG-sko. Dette er rett og slett for at skoene skal være komfortable på hardt underlag og gi mindre slitasje. 

PS! Umbro bruker også betegnelsen HG på sine gressko. Forskjellen fra de andre merkene er at Umbro ikke opererer med både FG og HG. Dersom en sko fra Umbro er merket med HG, så tilsvarer det FG-knotter om man sammenligner med f.eks. Adidas og Nike. Umbro merker skoene på sin egen måte, og man bør derfor lese nøye eller forhøre seg om hvilket underlag Umbro-sko er beregnet for. 

Vi anbefaler HG-sko til alle som ønsker en kombi-fotballsko til harde gressbaner og kunstress. 

AG (Synth. Grass) - Artificial Ground/Grass
 ag-fotballsko2 ag-fotballsko1
 ag-fotballsko3 ag-fotballsko

Eksempler på AG-knotter
- Klikk for større bilde

Fotballsko med AG-knotter er beregnet for kunstgressbaner. Etterhvert som kunstgressbanene har modernisert seg og blitt et godt altnernativ til gressbanene, meldte behovet seg for en alternativ kunstgressko til TF-knotter (beskrevet under). Fotballsko med AG-knotter kjennetegnes av mange små knotter, men har ellers mange likheter med FG- og HG-sko. AG-knotter skiller seg ut ved at knottene er strategisk plassert slik at man skal unngå å sitte fast i kunstgresset, og dermed unngå alvorlige skader. I tillegg er knottene en anelse mykere i gummiblandingen, og noen AG-modeller er også forsterket i tuppen for bedre holdbarhet. Disse egenskapene gjør at AG-sko er det natulige valget for spill på alle typer kunstgress. 

I Norge spiller stadig flere på kunstgress året rundt, og vi anbefaler derfor alle som spiller regelmessig på kunstgress å bruke AG-knotter. Fotballsko med AG-knotter forebygger skader og minsker slitasjen på kroppen.

TF/TT  - Turf Football
 tf-fotballsko  tf-fotballsko2
 tf-fotballsko3 tf-fotballsko1 

Eksempler på TF-knotter
- Klikk for større bilde

Fotballsko med TF-knotter er beregnet for grus og kunstgressbaner. TF-knotter kjennetegnes av mange små, lave og myke gummiknotter, og har i tillegg demping i yttersålen. Disse knottene og dempingen i yttersålen gjør at slitasjen på både kropp og sko blir minimert. TF-knotter er også med på å hindre at man sitter fast i underlaget og får unødvendige vridninger, og er ofte forsterket foran på tærne slik at slitasjen på overdelen blir minimal. For erfarne spillere er det verdt å nevne at yttersålen ikke er avstivet. Dette gjør at foten bøyer seg bakover når man slår en langpasning eller ved skudd, og noe av kraften og tilslaget kan avta. På nyere og våte kunstgressbaner kan man også merke et noe dårlige grep ved bruk av TF-knotter. 

Vi anbefaler TF-sko til alle som spiller på grus og eldre/harde kunstgressbaner. TF-sko er robuste, og fungerer derfor godt som mengdetreningssko for å avlaste føttene. Spesielt til ivirge barn og unge er TF-sko et godt alternativ for å unngå slitasjeskader, som kan forekomme ved bruk av andre typer knotter på disse underlagene.

SG - Soft Ground
sg-fotballsko  sg-fotballsko1 
 sg-fotballsko2  sg-fotballsko3

Eksempler på SG-knotter
- Klikk for større bilde

SG-knotter, også kalt skruknotter, er beregnet for våte gressbaner. Fotballsko med SG-knotter kjennetegnes av få og lange knotter. Siden knottene kan skrus av og på, kan man derfor bytte ut slitte knotter og bytte til lengre/kortere knotter etter behov. Denne type knotter må kun brukes på våte gressbaner hvor man lett går gjennom underlaget, og ikke på harde gress-, grus- eller kunstgressunderlag. SG-knotter tas derfor kun i bruk på våte gressbaner hvor forholdene gjør at du må ha bedre grep. SG-knotter brukes i stor grad av profesjonelle som spiller til daglig på våte eller vannede baner. 

SG-knottene er - som regel - laget av karbon/jern, men det finnes også varianter i hard plast. Nyere fotballsko med SG-knotter kommer i hybrid-utgaver, hvor det er en kombinasjon av faste knotter og skruknotter. Disse skal heller ikke brukes på andre underlag enn våte gressbaner. 

Vi anbefaler alle som spiller junior- og seniorfotball å ha et par fotballsko med SG-knotter for spill på våte gressbaner. Dette sikrer deg sikkert og godt feste på vått gress. PS! Enkelte dommere kan slå ned på bruk av SG-sko i aldersbestemt fotball.

IN/IC/IT - Innendørs (parkett, kunststoffdekke)

 in-futsal-fotballsko in-futsal-fotballsko1
 in-futsal-fotballsko2 in-futsal-fotballsko3
 in-futsal-fotballsko4 in-futsal-fotballsko5

Eksempler på innendørssåler - Klikk for større bilde

Innendørs fotballsko er beregnet for bruk i gymsaler, håndballbaner og idrettshaller med nevnt underlag. Fotballsko med slike yttersåler er de mest selvforklarende, og kjennetegnes av en flat gummisåle med godt grep på alle innendørsdekker. I tillegg har flere typer god demping, og nyere typer har lav profil for god kontakt med underlag og ball. Bruk av slike sko på noe annet enn innendørsdekker vil ødelegge grepet man trenger innendørs.

Vi anbefaler IC-sko til alle som driver med innendørs fotball eller futsal. Slike sko kan også brukes som fritids- eller gymsko.

Skulle noe være uklart eller du lurer på noe annet, kan du ta kontakt med oss på telefon (22 09 20 20), e-post (kundeservice.fotball@torshovsport.no) eller via Facebook.

Torshov Sport Fotball: Sandakerveien 35B, 0447 Oslo · Tlf 22 09 20 20 · Nettstedskart · Webdesign og webutvikling: InCreo