Torshov Sport Fotball Torshov Sport Ski og friluft Torshov Sport Løp Torshov Sport Hockey

Guide: Velg riktige knotter på fotballskoene

Hvilke knotter brukes på kunstgress? Kan gressko brukes på kunstgress? Utvalget av fotballsko er enormt, og det kan være vanskelig å finne ut hvilke sko og knotter du skal velge. I denne guiden kan du lese om de ulike knottetypene som finnes, hvilke(t) underlag de anbefales til og hvorfor det er viktig med riktig bruk. 
 

Velg riktige knotter
Velg riktige knotter

Se også video nederst på siden!

De fleste skoprodusenter har flere knottetyper som er utviklet for spesifikke underlag. Vi skiller hovedsaklig mellom fire typer underlag: grus, kunstgress, gress og innendørs. Nedenfor kan du lese om de ulike knottetypene som finnes, og finne ut hva som passer best for deg og ditt bruk. 
 

FG - Firm Ground

 fg-fotballsko fg-fotballsko1
 fg-fotballsko3 fg-fotballsko5
 fg-fotballsko4 fg-fotballsko2

Eksempler på FG-knotter - Klikk for større bilde

Fotballsko med FG-knotter er beregnet til myke gressbaner. Fotballsko med FG-knotter er de mest populære skoene, og er mest utbredt blant profesjonelle fotballspillere på verdensbasis. FG-sko kjennetegnes av relativt få og store knotter som gir deg godt grep og stabilitet på myke gressbaner. En FG-sko vil ved feil bruksområde, f.eks. på en hard kunstgressbane, få vesentlig større slitasje på overdel, yttersåle og knotter. At overdelen løsner fra yttersålen og knekte knotter er vanlige skader som forekommer ved feilbruk av FG-sko. 

Å benytte FG-knotter på feil underlag er heller ikke optimalt med tanke på din egen kropp. Fordi knottene er såpass få og harde, kan bruk av FG-knotter på feil underlag - på både kort og lang sikt - føre til belastningsskader i knær, rygg og ankler. 

Vi anbefaler fotballspillere i alle aldre som spiller på myke gressbaner å bruke FG-sko.

PS! Bruk av fotballsko med FG-knotter (gress) på kunstgress eller andre feilbruksområder fører til at man mister reklamasjonsretten.

HG - Hard Ground
hg-fotballsko  hg-fotballsko1 


Eksempler på HG-knotter
- Klikk for større bilde

Fotballsko med HG-knotter er beregnet for harde gressbaner. Noen modeller er også beregnet for de nyeste typene av kunstgress. HG-knotter er like FG-knotter på mange måter, men det er noen viktige forskjeller. For det første er det flere knotter på en HG-sko kontra en FG-sko. Flere knotter gjør at du får en fordelt kroppsvekten og trykket på yttersålen, og belastningen blir mindre. For det andre er knottene som regel lavere enn på en FG-sko. På harde gressbaner og kunstgress vil derfor ikke HG-knottene penetrere underlaget på en måte øker risikoen for vridninger og skader. For det tredje er gummiblandingen i knottene noe mykere enn i en FG-sko. Dette er rett og slett for at skoene skal være komfortable på hardt underlag og gi mindre slitasje. 

PS! Umbro bruker også betegnelsen HG på sine gressko. Forskjellen fra de andre merkene er at Umbro ikke opererer med både FG og HG. Dersom en sko fra Umbro er merket med HG, så tilsvarer det FG-knotter om man sammenligner med f.eks. Adidas, Nike og Puma. Umbro merker skoene på sin egen måte, og man bør derfor lese nøye eller forhøre seg om hvilket underlag Umbro-sko er beregnet for. 

Vi anbefaler HG-sko til alle som ønsker en kombi-fotballsko til harde gressbaner og/eller kunstress. 

AG (Synth. Grass) - Artificial Ground/Grass
 ag-fotballsko2 ag-fotballsko1
 ag-fotballsko3 ag-fotballsko

Eksempler på AG-knotter
- Klikk for større bilde

Fotballsko med AG-knotter er beregnet for kunstgressbaner. Etterhvert som kunstgressbanene har modernisert seg og blitt et godt alternativ til gressbanene, meldte behovet seg for en alternativ kunstgressko til TF-knotter (beskrevet under). Fotballsko med AG-knotter kjennetegnes av mange små og lave knotter, men har ellers flere likheter med FG- og HG-sko. AG-knotter skiller seg derimot ut ved at knottene er strategisk plassert over hele yttersålen slik at man skal unngå å sitte fast eller henge igjen i kunstgresset. I tillegg er knottene en anelse mykere i gummiblandingen, samtidig som stadig flere AG-modeller blir forsterket i tuppen for bedre holdbarhet. Disse egenskapene gjør at AG-knotter er det natulige valget for spill på alle typer kunstgress. 

I Norge spiller stadig flere på kunstgress året rundt, og vi anbefaler derfor alle som spiller regelmessig på kunstgress å bruke AG-knotter. Fotballsko med AG-knotter forebygger skader og minsker slitasjen på kroppen.

TF/TT  - Turf Football
 tf-fotballsko  tf-fotballsko2
 tf-fotballsko3 tf-fotballsko1 


Eksempler på TF-knotter
- Klikk for større bilde

Fotballsko med TF-knotter er beregnet for grus og kunstgressbaner. I likhet med AG-knotter kjennetegnes TF-knotter av mange små, lave og myke gummiknotter, men knottene er derimot enda flere og lavere enn på AG-modellene. Samtidig har TF-sko tradisjonelt demping mellomsålen og i hælen. Disse knottene og dempingen i yttersålen gjør at slitasjen på både kropp og sko blir redusert til et minimum. TF-knotter er også med på å hindre at man sitter fast i underlaget og får unødvendige vridninger, og er ofte forsterket slik at slitasjen på overdelen blir minimal. For mer erfarne fotballspillere er det verdt å nevne at yttersålen ikke er avstivet. Dette gjør at foten bøyer seg bakover når man slår en langpasning eller ved skudd, og noe av kraften og tilslaget kan avta. På nyere og våte kunstgressbaner er det verdt å nevne at bruk av TF-knotter kan føre til dårligere grep, men på frosne, isete og rimete baner er TF-knotter som regel det beste alternativet for feste og grep.  

Vi anbefaler TF-sko til alle som spiller på grus og eldre/harde kunstgressbaner. TF-sko er robuste, og fungerer derfor godt som mengdetreningssko for å avlaste føttene. Spesielt til fotballivrige barn og unge er TF-sko et godt alternativ for å unngå slitasjeskader, som kan forekomme ved bruk av andre typer knotter på disse underlagene.

SG - Soft Ground
sg-fotballsko  sg-fotballsko1 
 sg-fotballsko2  sg-fotballsko3

Eksempler på SG-knotter
- Klikk for større bilde

SG-knotter, også kalt skruknotter, er beregnet for våte gressbaner. Fotballsko med SG-knotter kjennetegnes av få og lange knotter. Siden knottene kan skrus av og på, kan man derfor bytte til lengre eller kortere knotter etter behov. Denne type knotter skal kun brukes på våte gressbaner hvor man penetrerer lett gjennom underlaget, og ikke på harde gress-, grus- eller kunstgressunderlag. SG-knotter tas derfor kun i bruk på våte gressbaner hvor baneforholdene gjør at du må ha best mulig grep. SG-knotter brukes i stor grad av profesjonelle som til daglig spiller på våte eller vannede baner. 

SG-knottene er - som regel - laget av karbon/jern, men det finnes også varianter i hard plast eller nylon. Nyere fotballskomodeller med SG-knotter kommer ofte i hybrid-utgaver, hvor det er en kombinasjon av faste knotter og skruknotter. I praksis er det ikke stor forskejll, og disse modellene skal heller ikke brukes på andre underlag enn våte gressbaner. 

Vi anbefaler alle som spiller junior- og seniorfotball å ha et par fotballsko med SG-knotter for spill på våte gressbaner. Dette sikrer deg sikkert og godt feste på vått gress. PS! Bruk av SG-sko blant de aller yngste og i aldersbestemt fotball er ofte ikke tillatt.

IC/IN/IT - Indoor Court (innendørs)

 in-futsal-fotballsko in-futsal-fotballsko1
 in-futsal-fotballsko2 in-futsal-fotballsko3
 in-futsal-fotballsko4 in-futsal-fotballsko5

Eksempler på innendørssåler - Klikk for større bilde

Innendørs fotballsko er beregnet for bruk i gymsaler, håndballbaner og idrettshaller. Fotballsko med slike yttersåler er de mest selvforklarende, og kjennetegnes av en flat gummisåle som sikrer godt grep på alle typer innendørsdekker. Innendørsmodellene har ofte god demping i yttersålen, men flere nyere innendørs- og futsalmodeller leveres med lavere profil og mindre demping for å oppnå best mulig kontakt med underlaget og ballen. 

Vi anbefaler IC/IN/IT-sko til alle som driver med innendørs fotball eller futsal. Slike sko kan også brukes som gymsko eller i treningsstudio.

Skulle noe være uklart eller du lurer på noe annet, kan du ta kontakt med oss på telefon (22 09 20 20), e-post (kundeservice.fotball@torshovsport.no) eller via Facebook.

Torshov Sport Fotball: Sandakerveien 35B, 0447 Oslo · Tlf 22 09 20 20 · Nettstedskart · Webdesign og webutvikling: InCreo